Hvordan er jeg en god mor? Et par simple huskeråd ❤️

Der kører mange tanker gennem hovedet, både når man venter sig, men også i den første tid i livet som forældre. Og ligeledes, når barnet begynder at tale og man på en ny måde kan kommunikere med sit barn.

 

Alle forældre kender til det. Barnet skriger, græder, pjevser og lige gyldigt hvad man gør, så er der intet der virker. ”Hvad søren er der galt, barn?”. Og det kan være svært ikke at komme til at tænke; Gør jeg mon noget forkert? Hvad skal jeg dog gøre anderledes?

 

Så hvordan bliver jeg den bedste mor for mit barn?

 

3 simple huskeråd:

  • Nærvær
  • Anderkendelse
  • Indånding

 

Nærvær:

Måske giver det sig selv. Måske ikke. Nærvær er noget af det vigtigste at give sit barn. Rigtig mange børnefamilier har en utrolig travl hverdag, hvor der både skal tænkes på madlavning, oprydning, arbejde og praktiske gøremål. Når barnet græder eller pjevser er det et kald på mor eller far. Vær 100% til stede, og fortæl barnet, at du er her. Det er okay, at være ked af det. ”Jeg er her hos dig”. Også i de situationer hvor barnet ikke er ked af det, men bare gerne vil have opmærksomhed. Nærhed og tilstedeværelse, hvor du er 100% fokuseret på barnet, giver dit barn tryghed.

 

Anderkendelse:

Lige så vigtigt det er for os voksne mennesker at føle sig forstået, lige så vigtigt er det for små børn at føle sig forstået. Små børn kan ikke udtrykke sig, derfor er det vores job som forældre at hjælpe barnet med at sætte ord på dets følelser. Også selvom barnet ikke har lært at tale endnu. Bliver barnet ked over ikke at må lege med kniven, kunne du for eksempel sige; ”Ja du bliver ked over ikke at må lege med kniven, det kan jeg godt forstå. Den er også spændende, men hvad med at vi finder noget andet at lege med…”. Barnet forstår hvad du siger, længe før barnet kan tale. Derfor kan du ofte stoppe et raserianfald ved at sætte ord på hvad barnet føler. Generelt gælder anderkendelse i alle scenarier. Dit barn udtrykker sine følelser ved for eksempel at pjevse eller græde, og når du sætter ord på den følelse barnet oplever, så viser du barnet at du forstår ham/hende. Og det er netop denne forståelse dit barn søger.

 

Indånding:

Dit barn er ekspert i at aflæse dig. Lige gyldigt om du har et spædbarn, eller du har et barn på 3 år, så er dit barn ekspert i at aflæse dine signaler. Er du stresset, fordi I skulle have været ude af døren for 10 minutter siden, så kan barnet mærke det. Er du i dårligt humør fordi du ikke orker madlavningen i dag, og du samtidig har bragende hovedpine. Så kan barnet mærke det. Og denne stress eller frustration reagerer barnet på. Derfor er det sidste huskeråd: Tag en dyb indånding. Er i sent på den, så lad jer komme for sent. Det er en del nemmere at få både dig og barnet ud af døren, når der ikke er stress på, end når du stresser og barnet græder. Orker du ikke madlavningen, jamen så bestil take away den dag. Det er hårdt at have børn og en af de hårdeste ting er at bevare roen og det gode humør, når det hele ikke lige går som man ønsker. Tag derfor en dyb indånding, og tænk over hvilken følelse du har i kroppen lige nu. For det er højst sandsynligt den følelse dit barn reagerer på.