Et gammelt, men genialt husmorråd mod pletter på barnets tøj

Alle forældre har oplevet det! Du kigger ned på det lille vidunder, der ligger smurt ind i noget der ligner remoulade, men bestemt ikke lugter sådan. Mange forældre køber det ene mærke bleer efter det andet, i håbet om, at lige præcis denne type bleer kan sørge for, at der ingen uheld sker. Og selv hvis man nu er så heldig, at man er et af de forældrepar der ikke oplever uheld i bleen, så er det bare et spørgsmål om tid, før en stor gylpeplet har sat sig på tøjet. Så hvad gør man når uheldet er ude? Hvordan får man de uundgåelige pletter væk fra barnets tøj? Og mere præcist hvordan får man afførringspletter af baby’s tøj?

Et gammelt, men genialt husmorråd!

Dette skal du gøre når der er afføring på baby’s tøj:

  1. Vrid tøjet op i vand eller giv det en tur i vaskemaskinen
  2. Læg tøjet ud i solen
  3. Let the sun do it’s magic

Og pletten er fuldstændig væk!

Der er naturligvis en smule forskel på hvilken plet der er tale om. Solen som pletfjerner fungerer rigtig godt til afføring og blod. Derudover skal tøjet være vådt før det virker bedst. Har du derfor et stykke tøj som tørrer hurtigt, kan du sprøjte lidt vand på løbende indtil pletten er væk.

Derudover er der et par undtagelser for solen som pletfjerner;

  • Stoffet skal være enten bomuld, uld, silke, bambus eller hør. Solens stråler virker bedst på naturstof, men kan også mindske pletten på polyester. Forvent dog ikke helt samme resultat.
  • Stoffet skal være vådt. Sprøjt derfor vand på, hvis du har et meget hurtigtørrende stof.

Andre pletter på barnets tøj

Der kan være situationer hvor solen som pletfjerner ikke er nok, og man må ty til stærkere midler. Her er det især vigtigt hvor længe pletten har siddet, og hvad man gør med tøjet inden det ryger i vaskemaskinen. Derudover er der forskel på hvilken type plet der er tale om.

Plettype

Step 1: Skylles i

Step 2: Behandl med

Frugtsaft

Koldt vand

Pletfjerner

Olie eller fedt

Varmt vand

Opvaskemiddel eller vaskemiddel

Sved

Koldt vand

Enzymholdigt vaskemiddel

Græs

Koldt vand

Pletfjerner  eller enzymholdigt vaskemiddel

Chokolade

Koldt vand

Opvaskemiddel eller vaskemiddel (et par timer i lufttæt pose)

Blod

Koldt vand

Enzymholdigt vaskemiddel

 Step 3: I vaskemaskinen efter vaskeanvisningerne

Reglen er her at du skal bruge lunken vand ved fedtbasserede pletter, og koldt vand til alt andet. Ellers vil pletten ”koges” ind i stoffet.

Hvis pletten ikke er væk efter første behandling, gentages processen indtil pletten er væk. Her gælder det, at jo længere tid pletten har fået lov at sidde, jo svære er den at få væk.